Tα Προϊόντα Μας

CPAP

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

 

 

Τι κρύβει ένας πόνος στη μέση ;

Ένας πόνος στη μέση, την πλάτη ή τους γλουτούς μοιάζει κάτι απλό, παραπέμποντας σε μια απλή οσφυαλγία, αλλά μπορεί να κρύβει κάτι πιο μεγάλο όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της σε συνεργασία με ειδικό ρευματολόγο μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Για το λόγο αυτό, ξεκινά μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα, την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora», την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και τις κατά τόπους πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων.

Η εκστρατεία που θα διεξαχθεί όλο τον μήνα Δεκέμβριο, με την ευγενική χορηγία της MSD, έχει τίτλο «Ας… δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση» και θα υλοποιηθεί στα Ιωάννινα (3-4/12), το Ηράκλειο Κρήτης (10-11/12), τη Λάρισα (11-12/12), τη Θεσσαλονίκη (12-13/12), την Πάτρα (13-14/12) και την Αθήνα.

Σε κάθε πόλη θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης και θα ακολουθεί ανοιχτή εκδήλωση, όπου ιατροί ρευματολόγοι θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μια ειδικά σχεδιασμένη παράσταση Καραγκιόζη που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη διάγνωση.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η νόσος αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Στην Ελλάδα πάσχουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα περίπου 17.000 ενήλικες. Αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora»,  Μαρία Μπάτζιου, ένας στους τρεις ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που φέρουν το νόσημα εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξ αιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας. Παράλληλα ο ασθενής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του μέσα στην οικογένεια ή και έξω από αυτήν.

Η θεραπευτική της αντιμετώπιση περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και άσκησης. Οι παραδοσιακοί τύποι θεραπείας για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα DMARDs (τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα).

Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι σήμερα κυκλοφορούν πιο προηγμένες και περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες για τη νόσο – οι βιολογικοί παράγοντες – δηλαδή φάρμακα που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον ασθενή. Αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας.

Πηγή : health.in.gr

Κουπόνι Έκπτωσης

Εφημερεύουν

Συχνές Ερωτήσεις

Τι κινδύνους κρύβει η υπνική άπνοια;

Σύμφωνα με μια παλιά μελέτη η βαριά μορφή της υπνικής άπνοιας αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%.

Περισσότερα...
Ποιά είναι τα προειδοποιητικά Συμπτώματα;

Στους ενήλικους
Το ροχαλητό, μερικές φορές, είναι τόσο δυνατό που ακούγεται στα διπλανά δωμάτια ή και στα διπλανά σπίτια.

Περισσότερα...
Που οφείλονται οι άπνοιες στον ύπνο;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το μυϊκό σύστημα χαλαρώνει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε στιγμή εγρήγορσης. Στους μύες που χαλαρώνουν συμπεριλαμβάνονται και οι μύες του φάρυγγα, που έχουν σχέση με την αναπνοή.

Περισσότερα...
Τι είναι η αποφρακτική άπνοια;

Το έντονο και χρόνιο ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη μιας δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή διαταραχής, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

Περισσότερα...

Follow Us

Επικοινωνία

Home

Αγίου Ιωάννου 10 Γλυφάδα, 

T.K 16674

Phone
+2108944589
 
 
         +2108944590(ΦΑΞ)
Email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.